Här kan ni hitta min Blogg

//-->

 

 

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.

-----------------------------------------------------------------

"Murren" har en given plats i Åmmebergs idrottshistoria

Åmmebergs fotbollslag  1932-33. Herbert "Murren" Karlsson, längst till vänster

Åmmebergs bandylag 1962-63. Klubben låg då i divsion 3.

PS! Kommentera gärna . Det skulle var trevligt.

_____________________________________________________________________________________

Gymanstik i Harge skola. Såväl herrar som damer deltog i övningarna.

Ett gäng bandyspelare  i Bastedalen

Valle Eriksson var med  och startade idrottsföreningen i Bastedalen.

Inga tillhörde svenska eliten  i friidrott

Ulla -Brit Wieslander, Borås, grattas av Inga vid skolungdomens 1959.

-------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rekord-Magasinets baksida från 1946.

Notis i Askersunds-Tidning

Notis i Idrottsbladet i början av 40-talet.

Gunnar från Askersund på väg mot änu ett SM-guld.

----------------------------------------------------

Bandystjärnan Karl-Erik Södergren 

Framgångsrika skrinnare i Askersund

 Andres Larsson var en duktig skrinnare i Askersund. Han blev sedan landslagstränare.

Bengt Rehnvall- skogarnas son som blev SM-mästare

------------------------------------------------------------------------------------

 

1953 återvände några IFK:s storspelare till klubben efter utflykter  till andra klubbar. Fr.v:Gunnar Carlsson, Elis Karlsson, Karl-Erik Södergren  och Svante Eriksson

Bandysäsongen är  redan igång med turneringar mellan storlagen. Seriespelet har dock inte kört  igång ännu, men det dröjer  inte länge förrän det är dags. Förr var det alltid premiär annandag jul-om det fanns is. Och det gjorde det nästan alltid förr. Om jag minns rätt…

Föra att klara tidiga premiärer  och hinna med alla matcher  fodras i dag  konstfrysta banor  eller  bandyhallar. Något som  många gamla bandymetropoler  inte haft råd med, eller  det har inte funnits  nog stort  intresse bland de styrande att bygga  isanläggningar. Askersund  är ett lysande exempel på det. Därför  har också många gamla anrika  bandyklubbar  gått i graven. Som IFK Askersund.

Klubben finns kvar efter 107 år, men bandysporten ligger på is om man säger så. Frågan är om sporten  någonsin kommer tillbaka. I dag är det innebandy som gäller bland ungdomarna. När det också saknas  konstis finns inte förutsättningarna. Förbundet kräver i dag  konstfryst av klubbarna, därmed  är många mindre  kommuner  diskvalificerade.

I mitten på 60-talet gjorde  IFK sin senaste och förmodligen sin sista säsong i storserien. Men redan 1951 menade många att det var lika bra att lägga ner  bandyverksamhet. Det var kris.   IFK  åkte  ur divsion 1 som det hetta på den tiden, säsongen  1949-50. Efter nedflyttningen splittrades laget. Sex av det bästa spelarna försvann till andra klubbar, däribland  landslagsspelarna Gunnar Carlsson, Karl-Erik Södergren och Svante Eriksson. På något vis lyckades ändå IFK  kämpa vidare och hanka sig  kvar i tvåan. 1953 var större delen av gänget tillbaka igen  och det blev kval till ettan ganska omgående. Tyvärr klarade inte IFK av Lesjöfors den gången. Ett år senare var IFK tillbaka i storserien genom tre  kvalmatcher  mot Åtvidabergs BK.

Stig Reveny

Elis Karlsson

Karl-Erik Hagman

Svante Eriksson

Gunnar Carlsson i landslagströja

Karl-Erik Södergren

Svante Erikssons flykt till Djurgården berodde på att han studerade till lärare i Stockholm. Södergren valde att följa med  kompisen till storstaden. Gunnar valde  Lesjöfors efter  många lockrop från andra  klubbar, medan brodern Elis försvann till Åtvidaberg, för att året senare  återförenas med brodern i Lesjöfors. Målvakten Stig Reveny  och backen Karl-Erik Hagman skrev på för Köping. Reveny blev  kvar i Köping  och bor där fortfarande, medan Hagman återvände hem.

Södergren skriver  på för IFK igen.

Södergren spelade  en säsong för  IFK efter Djurgårdstrippen. Örebro SK hade under flera år jobbat för att få över ”Söder”, men inte  lyckats. Men när  inte IFK gick upp 1953-54, valde han ÖSK. Han var då 30 år  och förklarade att ”man lever bara en gång” och måste ta chansen till spel i ettan”. ”Söder” var sedan med  och förde  ÖSK till  några SM-titlar.  Redan  under 40-talet  blev han landslagsman i IFK:s färger. När han kom till storlaget ÖSK blev det ytterligare ett antal landskamper.

Gunnar Carlsson spelade  för Örebro SK i två omgångar i början på 40-talet. Det var innan ÖSK hade blivit ett storlag. Gunnar fick aldrig chansen att spela i något storlag, utan fick ständigt vara med att kämpa mot nedflyttning eller för uppflyttning. Trots det fick han representera Sverige ett antal gånger. Första gången  1945 mot Finland  då han korardes till bäste man på plan. Senast 1950 mot Finland. Undrar hur många landskamper han hade fått göra i ett storlag?

Edvardsson

IFK värvade  också spelare och det bästa kapet var utan tvekan målvakten Karl-Erik Edvardsson  från Åtvidabergs BK. Han blev kvar  många säsonger hos ”de blå”. Värvningen av honom är lite udda. Elis Karlsson, som hade varit klubbkamrat med ”Edvard” i Åtvidaberg berättade för mej att han  och  målvaktsklippan hade en  hemlig överenskommelse innan  kvalmatcherna mellan de båda klubbarna. De skulle spela  ihop i det lag som tog steget  upp till ettan. Det blev Askersund.

Askersunds Idrottssällskap tog upp kampen med IFK på 30-talet.

En uppsättning av Askersunds IS med förstärkningar från Åmmeberg. Nils Lundstedt, Torsten Ljungås Larsson, Olle Källgren, Skåra Widing, Gunar Karlsson, Torsten Andersson, Sandor Wallin, Rune Gevert, och Murren Karlsson. Knästående: Anders Haglund, Lennart Sorken Persson och Arne Bernström

Längst ut till vänster Torsten Ljungåsarn Larsson. Ungefär samma spelare utom honom finns på bilden under.

Askersunds IS fotbollslag  i början av 30-talet. Sixten Gevert, Olle Wallin, Volmar Lundkvist, Nils Lundstedt, Tom Cederkvist (allsvensk bandyspelare i Nässjö),Åke Sjödin, Åke Swiden, Erik Jakobsson och Bagar-Anton. Knästående: Rolf Eriksson, Sven Andersson och Olle Källgren. Bilden är tagen på Fyrkanten i Lerbäck

Sixten Gevert (t.v) var aktiv inom AIS en tid men gick sedan tillbaka till IFK.  Här som bandyspelare i IFK 1946 tillsamamns med Gösta Plåtis Johansson  och Ingvar Ulvenheim

I början av 30-talet blomstrade verkligen idrottslivet i Askersund. Det fanns två föreningar i själva staden. Förutom välkända IFK, fanns också  Askersunds Idrottssällskap. Båda föreningarna hade  fotboll och bandy på programmet.  AIS uppstod som förening efter schism inom IFK. En del spelare tyckte att de blivit orättvist behandlade av IFK på olika sätt och särskilt då vid laguttagningar. På den tiden  tog  valda personer i sektionen  ut lagen. Något som pågick väldigt länge.  När IFK spelade  allsvensk bandy  på 40-talet  visar protokoll att ett antal personer var inblandade  i laguttagningarna. I dag skulle aldrig en tränare acceptera sådan inblandning. Det var just spelare  som stod på gränsen till A-laget i IFK, som försvann till AIS. I tidningsspalterna  skrevs det många hårda ord om klubbarnas rivalitet.

”Man skulle ha tagit hand  om de pojkar som nu spelar i AIS, inan det var för sent, och inte nochalerat deras krav. Men man saknar inte kon  förrän båset är tomt, som ordspråket säger”, skrev signaturen Te-Te i gamla Askersunds-Tidningen. Dagen därpå fick dock signaturen  svar på tal i samma tidning av en uppretad IFK-are.

”Tror Te-Te att den upparbetade fotbollen inom IFK genom Te-Tes inlägg  får någon uppmuntran? Otack är världens lön, säger ordspråket. Ordspråket om ”kon” får stå för  Te-Tes räkning, för med ”kon” menas väl AIS-spelare?”

Den i november 1931 var det dags för det första lokalderbyt mellan de båda klubbarna  på Idrottsparken i Askersund. Trots att det fanns ett tunt snötäcke på planen  och vinterkylan hade kommit, hade ett 100-tal fotbollsintresserade askersundare sökt sig till IP för att se ”30-talets match”. Drabbningen  blev ett bedrövligt bakslag för nybildade AIS. IFK van med 6-0.

”Man kunde  matchen igenom se en klar skillnad i teknik och bollbehandling, samt hårdhet. IFK-laget som fostrats i serien har allt detta. AIS saknar det. Särskilt frapperande voro forwards  vekhet”, kunde man läsa  i referaten från matchen.

Efter några  mycket livaktiga år i början på 30-talet försvann AIS. Det var helt omöjligt at ha två idrottsföreningar med samma sporter  på programmet i en sådan liten stad som Askersund. Kloka ledare i de båda klubbarna insåg att samarbete var den enda möjligheten. Eftersom IFK hade en egen idrottsplats blev det naturligt att det blev just den  klubben som förde idrotten vidare i Askersund.

Många inom AIS  blev  också stora namn både som aktiva  och ledare. Arvid Swidén blev lagledare för IFK:s bandylag under många år. Olle Wallin  var både  aktiv  och ledare inom IFK. Sixten Gevert fortsatte som stenhård backkämpe för IFK både i bandy  och fotboll. AIS Nisse Lundstedt. Tillhörde senare de bättre inom IFK på sin halvbacksplats i fotboll. Under  några förstärkte också några spelare från Åmmeberg   AIS.

Åmmebergs störste fotbollsspelare genom tiderna, Herbert "Murren" Karlsson. Förutom att han var aktiv var han något av klubbens allt i allo.

Två Åmmbergslegender i fotboll. John Alvar Jansson  och Herbert "Murren" Karlsson. Bilden  är från 1923.

Björkvallen 1957. Åmmebergs fotbollslag uppställda för match mot Södermalms BK. Det blev förlust med 4-3.

Åmmebergs jubileumsbok som kom ut för några år sedan är mycket omfatande. En verklig tegelsten med massor av bilder.

Herbert ”Murren” Karlsson  och Åmmebergs IF  är intimt förknippade. Pratar men fotboll och bandy med gamla Sydnärkesbor, så dyker nästan alltid namnet ”Murren” Karlsson  upp  i något sammanhang. Han har varit med om att skapa  både  idrottsplatsen  och fotbollen  i Åmmeberg. Under många år var han i det närmaste bosatt på Björkvallen. ”Murren” finns inte livet  längre, men har för alltid ristat  in sitt namn  i klubbens  historia. Själv hade jag förmånen  att få träffa  honom ett antal gånger som journalist.  Och ibland  när jag med IFK Askersund spelade  på Björkvallen.”Murren” var en färgstark person.

-Min far sa alltid at det var lika bra att jag tog med  både mat  och säng till fotbollsplanen, eftersom jag nästan jämnt var där. Och farsan hade nog rätt, upplyste ”Murren” , vid något tillfälle.

Som de flesta smågrabbar i Åmmeberg i början  på 1900-talet  började Herbert spela fotboll hemma på gården, som  i hans fall låg i Tomtevik. Någon riktigt  fotbollsplan fanns inte  i samhället på den tiden.

-Jag kunde stå timme efter timme och skjuta med en liten gummiboll  mot vedboväggen. Ibland tog  vi mammas  mattrasor och lindade till fotbollar, mindes Herbert.

Som 14 –åring kom han med i Åmmebergs A-lag första  gången. Det var en match mot Hammar. Efter det var Herbert  bofast bland de stora grabbarna. Hans  teknik  och skottfarlighet ställde till mycket trassel  för de  övriga Sydnärkeslagen. Trots att Herbert var ganska liten  och lätt hade han ett mycket tungt skott.

-Jag tror det var  min träning hemma mot väggen  som gjorde att jag  kunde skjuta så bra. Man stod  och nötte in detaljer väldigt noga.

Samtidigt som Herbert  var aktiv spelare var han   också lagledare, sekreterare och ordförande i klubben. Förutom det var han också domare. Från sin tid som domare hade han väldigt  många roliga minnen  att berättat om, även om det inte var så roligt just när de inträffade.

-Minns särskilt en match  i bandy mellan Askersund  och Bastedalen på lergropen i Harge. Askersund vann med 3-2 och segermålet kom alldeles i slutminuten av matchen på ett tennisskott. Bastedalsspelarna var vilda efter matchen. När jag skulle få betalt av Bastedalens kassör efter matchen  grät han. Att få stryk av Askersund var det värsta som kunde hända. Själv fick jag rädda  mej in i en bil annars hade jag fått stryk, berättade Herbert.

Sin allra sista insats  för Åmmebergs IF  gjorde  nog Herbert när idrottsplatsen kom till. Klubben hade ingen riktigt fotbollsplan och det var naturligtvis  en dröm för alla  i det lilla samhället att få en egen idrottsplats. Sagt  och gjort, Herbert föreslog bolaget en plats-där Björkvallen ligger nu- som idrottsplats. Bolagets inspektor följde med Herbert och tittade, men sade blankt nej. Han ansåg att det var bolagets bästa åkermark.

-Jag ilskande till och förklarade för honom att det inte växte mer  än tistlar där. Det var också sant, för jag hade varit med  många gånger  och skördat, där planen skulle ligga, berättade Herbert, för mej.

1935 kom ingenjör Sven Torell till gruvbolaget i Åmmeberg  och det var tack vare honom som idrottsplatsbygget kom igång.

-Han var intresserad av idrott och hade själv varit en av Europas  allra bästa rallyåkare. Det var bara att gå till honom och låna de maskiner vi behövde. Tack vare det  och med hjälp av  nödhjälpsarbetare stod idrottsplatsen färdig i slutet på 30-talet.

Hur kan man då  bli kallad för ”Murren”  när man heter Herbert? Många har undrat och här är svaret.

-I början av 20-talet fanns  det en fotbollsspelare i IFK Göteborg som man kallade  för ”Murren”. Han hade också Herbert som förnamn, så man tyckte att det smeknamnet skulle passa bra även på mej. Jag blev naturligtvis stolt då den ”riktige” ”Murren” spelade i landslaget , upplyste Herbert, mej om.

På äldre dagar gick inte den gamle kanoncentern  på fotboll längre. Han var lika nervös att se matcherna som när han spelade själv, så därför avstod han. Det var inte bra för hjärtat. Samma  var det  när det gällde matcher på TV. Visste han bara resultatet i förväg gick det bra. På den tiden sändes en del matcher i efterhand.

-Jag var  nervös när jag spelade, men det gick över så fort jag rört bollen första gången i match, omtalade han.

Den som vill  läsa mer om Åmmebergs IF:s klubbhistora  kan med fördel skaffa sig  klubbens  jubileumsbok 1908-2008. Boken är en verkligen en tegelsten som  tar upp nästan allt. Bakom det  omfattande  jobbet låg Curt Ahlm och Yngve Altskog. Ett verkligt hästarbete  om man säger så. En del bilder  till den här artikeln är hämtade från boken.

Bastedalens  Bollklubb

På 30-talet var Bastedalens BK Sydnärkes bästa bandylag. Leo Andersson, Hugo Andersson, Börje Jonsson, Rune Karsberg, Anse Jonsson, Valter Johansson, Nils Persson, Torsten Jonsson, Hadar Jonsson, Sven Jansson och Valle Eriksson. Knästående  Bertil Andersson, Evert Eriksson och Göte Dalegård.

Bastedalens BK hade naturlgtvis också en egen kaffeservis-. Det hade nästan alla föreningar på den tiden

Festplatsen  och fotbollsplanen i Bastedalen

Tre gamla kämpar framför den stolta  klubbstugan. Göte Dalegård, John Johansson och Hadar Jonsson. I dag fins inte ens resterna kvar av klubbstugan.

Post-Bertil Andersson var en stenhård back i BBK:s bandylag. Här pekar han  ut "Lergropen" som var klubbens hemmais.

En tidig fotbollsbild från Bastedalen. Från vänster Einar Knall Andersson, okänd, Gideon Engdahl, okänd, Helmer Blomgren,Paul Engdahl, Leo i Moberget, och sedan följer ett antal okända.

Ännu en årgång bandyspelare  i Bastedalen. Svärfar Bertil står längst ut till höger. Honom käner jag igen liksom Valle Eriksson trea från höger

Året är 1919. Nere vid tegelbruket i Bastedalen går ungdomarna Gideon Engdahl, Valle Eriksson och Benny Johansson, i funderingar  på att bilda en idrottsförening. Sagt och gjort, på höstkanten samlar grabbarna ihop pengar till en fotboll och en regelbok. På planen  utanför kalkungnen i Bastedalen sätter man  upp provisoriska målstolpar och börjar sparka. Samtidigt döper  man klubben till Bastedalens Bollklubb.

Det är just  om Bastedalens  BK:s  uppgång och fall den artikeln ska handla om. Många andra  idrottsklubbar i Sydnärke  har gått samma öde  till mötes som BBK.  Klubben  upphörde  i slutet på 30-talet. De tre  pojkarna som bildade föreningen har gått bort för länge sedan. Men jag hade nöjet att höra berättelsen  om BBK  medan många av de äldre i klubben levde. Och min svärfar Post-Bertil Andersson, var stenhård back  i  det vitklädda laget. Han berättade en del från storhetstiden. Nu för tiden  bär för övrigt nästan aldrig ett bandylag vita tröjor. Det är ingen bra vinterdräkt. Skutskärs storlag i bandy hade också vita tröjor.

Första matchen som Bastedalen spelades  mot Hammars  IF , 1919. ”Om det nu kan kallas för match”, skrev Valle Eriksson en gång. Hammarspojkarna  som hade några år på nacken som fotbollsspelare, hade full utrustning med  skor, byxor och tröjor. Grabbarna från Bastedalen var en brokig samling med både kort-och långbyxor. Förmodligen var det ingen i gänget som sett  ett par fotbollsskor tidigare. Resultatet har fallit  i glömska. Förmodligen blev det brakförlust. Även Hammars IF har försvunnit som klubb.

Verksamheten  i Bastedalens BK växte ut  och det var i och för sig inte så underligt. Ungdomarna vid tegelbruket  hade bara sina cyklar när de skulle någonstans, så det blev att de stannande i Bastedalen. Det blev också naturligt att  också hjälpa idrottsföreningen. Förhållandena var  ungefär de samma på de flesta små platser i Sverige vid den tiden.

Efter några år tog  klubben upp bandy  och gymnastik på programmet. Två gånger i veckan hade klubben  gymnastik i Harge skola. Bandy spalde BBK på ”lergropen”. Harge tegelbruk tog  lera från den gropen till tegelbränningen. Brukschefen var mycket positiv till att ungdomarna höll på med idrott, så därför  upplät  han en åkerbit till fotbollsplan.

1923 inleddes en  ny framgångsrik epok i BBK:s  historia. Det året på försommaren invigde klubben  sin första dansbana och på det viset  kunde klubben ordna fester  och ta in pengar till verksamheten. ”Gårdfarihandlare Tore” –ett av de gamla originalen i Bastedalen-lånade ut pengar till  virket  och klubbens snickarkunniga byggde banan. Ungdomsdagarna i Bastedalen lockade  stadigt  3-4 000 personer. Bredvid dansbanan byggdes också ett klubbhus. Klubbhuset användes  inte bara till omklädningsrum för fotbollslagen. Det blev också en stor samlingsplats  under vinterhalvåret med  dansaftnar och amatörteater.

Hadar Jonsson var en av klubbens stora fotbolls-och bandyspelare. Hans tre bröder  var också mycket duktiga.

”Vi hade  ett mycket bra bandylag på den tiden, mycket  bättre än Askersund.Det fanns mycket folk att välja på. I varje  hus fanns det åtta-tio ungar. Jag hade tre bröder med i samma lag”, berättade Hadar, för mej. I mitten av 30-talet var BBK  Sydnärkes obestridliga mästare i bandy.

 Svärfar Bertil berättade ofta  om drabbningarna på ”Lergropen” mot Askersund.

”Minns inte året, men vi klådde Askersund med 6-0 hemma i Bastedalen. Söndagen därpå skulle askersundarna ha revansch i en pokalmatch på Alsen.Vi van även denna match, då med 4-1. När vi efter matchen skulle  få pokalen, visade det sig att det var den minsta pokal som fanns att köpa. Den var inte större än ett snapsglas”, upplyste svärfar med ett gott skratt.

I slutet av 30-talet när andra världskriget bröt ut blev det allt svårare att få ihop ett lag i Bastedalen. Många av spelarna försvann till Askersund  och Hammar. Många blev  också inkallade. Festplatsen och fotbollsplanen växte igen. Klubbhuset, en gång BBK:s stolthet rasade ihop. Ungdomarna  försvann från Bastedalen och tegelbruket. Det ledde också till Bastedalens  BK  försvann som klubb.

Det mest påtagliga  minnet av BBK i dag är gärdet som användes till fotbollsplan. Några har  också bevarat delar av den klubbens praktfulla kaffeservis. Varje  förening med självaktning hade en egen  servis på den tiden. Fortfarande  går det att hitta koppar och fat märkta med BBK  lite var stans  i Bastedalen. Vid ett tillfälle hade jag sällskap med  klubben stortstjärna Hadar Jonsson till den gamla idrottsplatsen. Minnen strömmade över honom när han berättade  om allt trevligt han varit med om inom BBK. Luciafesterna, teaterkvällarna  och inte minst danskvällarna i klubbhuset var verkliga höjdare berättade Hadar.

Alla gamla bandyspelare i Bastedalens BK  var rörigt eniga om en sak. Hade man varit med  om drabbningarna på ”Lergropen” i Bastedalen, då hade man varit med om det mesta…

Själv kan jag glädjas åt att ha fått träffat delar av det framgångsrika bandylaget och hört berättelserna. I dag finns  det ingen kvar som kan berätta om BBK som de gamla spelarna kunde.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt. Kanske det finns  bilder att komplettera med….

-----------------------------------------------

Inga Broberg-Stenbrink

Alla som satte svenskt rekord  1958 hyllades vid en högtid i Stadshuset.  Grabbarna är Affe Pettersson, Lars Carbom, Rickard Dahl och P-O Trollsås. Tjejerna är May Hjertberg,Ingrid Almkvist, Stina Croniholm och Inga Broberg-Stenbrink.

Under  många år arbetade Inga Stenbrink som gymnastiklärare vid Sjöngsskolan i Askersund. Några generationer Askersundsbarn  har haft Inga som lärare. Hon var noga med att alla skulle delta i hennes gymnastiktimmar. Inga visste vikten av att börja röra sig redan som  ung. Det var det som lade grunden till hennes framgångsrika  friidrottskarriär i slutet  på 50-talet  och en bit in på 60-talet.

Inga jobbar inte kvar på skolan i Askersund och har också flyttat från stan. Frågan  är dock hur många som visste om hur duktigt hon hade varit som aktiv friidrottare? Inga tillhörde  svenska eliten  både i längdhopp och på 100 meter. På den tiden hette hon Broberg  och tävlade  IK Göta, Stockholm. Visst tävlade Inga  både för Sjöängens IF, Åsbro GoIF och Glanshammar, men det var i slutet av hennes karriär.

Från 1958  och fram till 1965  var Inga bofast i landslaget. 1958 var hon också med i EM som det året gick i Stockholm. Inga är född och uppväxt i Stockholm och började tävla för en klubb  som hette IK Svolder.  1956 van Inga 80 meter vid skolungdomens tävlingar på Stadion. Det var  ledarna i IK Göta fick  upp ögonen för den unga talangen.

”Jag ville till Göta, men var för blyg för att svara ja. Ledarna hade  dock pratat med mamma och hon såg till att jag  kom till klubben”. Har Inga berättat för mej.

1957 blev Inga och klubben svenska mästare i stafett 4X100 meter. Ymer Borås brukade vinna, men den här gången  hade  Götaflickorna gett sig katten på at vinna. Under vintern 1957-58 tränade Göta i en  inomhushall. Inga fick köra starter i massor.

”För att få lite avkoppling smög jag bort till längdhoppsgropen ibland och gjorde några hopp på skoj. Torgny Wåhlander som då var  landslagsman i grenen tränade samtidigt. Det var han som tyckte at jag hade  något visst i själva avstampet”, har Inga berätta.

Inga satsade hårt för att komma med i EM-truppen 1958. Kvalgränsen var 5,60 i längd. Vid kvaltävlingar på Stadion klarade Gunilla Cederström , gränsen, medan Inga fick nöja sig med 5,58. Några veckor senare kvalade Inga in på längden 5, 77, som också var svenskt rekord. Gunilla blev senare  Ingas  trogna kompis  i landslaget. Trots att Gunilla Cederström hade kvalat in, kom hon inte med på EM-tävlingarna. Snopet.

EM-tävlingar blev dock inte som Inga hade tänkt sig. En inflammation i ett ben ställde till problem  inför hennes viktigaste  tävling. Skadan känns igen från dagens friidrottare.

”Jag fick en kortisonspruta som gjorde otroligt ont. Träning var absolut förbjudet. Kavlgränsen till finalen var 5,60. Turligt nog klarade jag det i första hoppet. Finalen gick dagen därpå. Trots skadan  blev jag sjua med längden 5, 85.

Inga hade stora förhoppningar at komma med till OS i Rom 1960. Kvalgränsen var 5,80, men Inga nådde aldrig dit.

”Hade jag vunnit kvaltävlingen vid SM hade jag kommit med. Jag var sjuk och matt och blev ”bara” trea”.

1966 flyttade Inga till Askersund efter utbildningen som gymnastiklärare.  1967 övertalades hon att göra  comeback för Glanshammar i inne-SM. Då hade hon inte hoppat längd på ett år.  Trots det vann spänstiga Inga både längd och 60 meter.  Inga lade sedan av med idrotten  för att bli mamma till tre barn.  När de började  bli lite  vuxna tog  hon upp tävlande igen på veterannivå, med framgång.

Ove Danielsson

Tisarloppet i Åsbro  1981. Jorma Sippola, Enhörna vann seniorklassen. Autograf-och bildsamlare Majken Nilsson var inte sen med att  uppvakta Jorma.

--------------------------------------------------------------------------

Gunnar Högberg Askersunds framgångsrikaste idrottsman genom tiderna.

Gunnar Högbergs bästa gren var enarmslyft. Den försvann från mästerskapen i början av 50-talet

Krönika av Johannes Kjerrström i Askersundsbygdens Tidning på 50-talet.

Gunnar 1946

Askersunds främste  idrottsman genom tiderna är förmodligen tyngdlyftaren Gunnar Högberg. Han  har lyft hem ett mycket stort antal SM-tecken. Det är oklart för mej  hur många det blev under hans långa  lyftarkarriär. Men säkert runt  20. Gunnar tog flera Nordiska mästerskap. Han var också svensk  och nordisk rekordhållare. Vidare deltog han  i ett antal landskamper  och ett VM. Gunnar var fjäderviktare  och när han fick sitt stora genombrott 1938 var konkurrens i den klassen  mycket hård. Specialgrenen var enarmslyft, som försvann från mästerskapen i början av 50-talet.

År 1936 blev Gunnar svensk juniormästare. Pressen började då skriva om att han var ett stort svenskt medaljhopp i OS i Japan 1940. Nu blev det aldrig något OS. Kriget kom emellan. En uppgift från 1950 berättar om att Gunnar då tog sitt 17:e individuella  mästerskap, och gick därmed upp på samma antal mästerskapstitlar som legendariske  lyftaren Reinohld Pettersson. Efter det fortsatte Gunnar att tävla. Enligt alla referat från den tiden  levde Gunnar  som lyftare  på sin fina teknik. Råstyrka  var inte riktigt hans grej.

”Julle” som han kallades  var född och uppväxt i Askersund. Innan han lämnade Askersund var han anställd vid Konsum. Senare  blev han fotograf. Han började lite smått att lyfta i Askersund. IFK hade då en  mycket framgångsrik tyngdlyftningssektion, med Bertil Nordlund, Algot Widing och Torsten ”Ljungåsarn” Larsson, som toppnamn. Som ung flyttade Gunnar till Stockholm och hans klubb blev Stockholms Atletklubb. Men gästade sin barndomsstad ofta under sommarmånaderna. Själv träffade jag Gunnar och hans bror när de gästade  ”Tryckar-Harry” Andersson. Vid besöket  i Askersund bodde bröderna Högberg i ett hus  på Harrys gård vid Norströmsgatan. De var kamrater sedan barndomen och kunde verkligen berätta minnen. I Askersund förstod man aldrig riktigt  hur stor Gunnar var som lyftare. Han är den ende från stan som hamnat på baksidan av gamla Rekord-Magasinet. Bara det…

I dag är det nog inte många som minns Gunnar i hans gamla hemstad. Kanske några äldre personer? Förutom att jag träffat Gunnar och hans bror har jag läst till  mej det mesta  om den framgångsrike tyngdlyftaren. Kanske  någon kan berätta mera? Genom Leif Larsson har jag fått en bild på Gunnar som liten grabb. Ägare till bilden  är Inga Rosengren-Strid. Hon skrev at den lille pojken på bilden blev en stor idrottsman. Och det blev han.

Förutom bilder låter jag en krönika av gamle kollegan Johannes Kjerrström  från 50-talet gå med.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt. Kanske kan någon berätta lite mera  om Askersunds framgångsrikaste  idrottsman genom tiderna.

   Karl-Erik Södergren , var med om att lyfta ÖSK:s bandylag till ett storlag. Här i moderklubben IFK Askersunds tröja.

Bandyn och Askersund

  Örebros SK blev svenska mästare 1955, genom att slå Edsbyn med hela 7-1 i SM-finalen på Stadion. Karl-Erik Södergren gjord fyra av målen.

 ”Söder” var också en mycket duktig fotbollspelare. Först i Askersund och sedan i Hallsberg. "Söder" står tre från vänster. Till vänster  på knä syns Björn Nordkvist. Lagledare stående till höger är Helge Lindh. Han spelade  under några år för IFK Askersund

           Besökare  

Copyright ® 2009 ovedanielsson.com

1958 blev ÖSK svenska mästare genom att slå Edsbyn med 3-1. Här är vimpeln med alla ÖSK-spelares namn som undertecknad fick av Södergren väl hemma i Askersund.

 "Söder" i ÖSK:s färger i kamp med IFK:s Edvardsson. Nästa bild är från 1944.

Örebro SK:s värvning av Askersunds bandystjärna, Karl-Erik Södergren, i mitten på 50-talet blev en verklig fullträff. ÖSK fick i ”Söder” en grovjobbare, en spelfördelare  och en fruktad vänsterskytt. ”Söders” aviga klubbfattning  och luriga skott var en mardröm för  både motståndarförsvar och målvakter. De skruvade skotten kunde gå var som helst i målet. Han blev en nyckelspelare  för ÖSK:s framgångsrika bandylag på 50-talet.

ÖSK fick dock jobb hårt för få ”Söder” att skriva på övergångspapper. Det skedde i elfte timmen. ”Söder” tvekade i det längsta. Vad skulle askersundarna säga? Flera klubbar före ÖSK hade försökt locka över honom utan att lyckats. På den tiden var bandyspelarna bundna vid en viss övergångsdatum. Åke Engvall ansvarade för värvningen. Han var nere i Askersund och fick en påskrift bara några timmar före tolvslaget.

”Söder” bodde och jobbade i Askersund  under hela sitt liv. Han fick utstå många elaka kommentarer för sin övergång.

”Man lever bara en gång ”, var Söders kommentar till övergången.

Askersunds bandystjärna hade hunnit fylla 30 när han skrev på för ÖSK, så det var verkligen på tiden för honom att få spela i ett lag som tillhörde landets toppskikt. Tillsammans med Gösta ”Stockis” Kihlgård bildade de en av landets farligaste vänstervingar. Förutom 14 landskamper , blev höjdpunkten för ”Söder” , SM-finalen 1955 mot Edsbyn inför 27 000 tusen åskådare på Stockholms Stadion. ÖSK vann med 7-1, efter fyra mål av ”Söder”. Två i varje halvlek. Han medverkade i ytterligare fyra SM-finaler.

”Vi hade ingen tränare, utan bara en lagledare när vi var som bäst i ÖSK. Alla var etablerade spelare som viste vad som gällde för att hålla sig på topp. Träningarna med småburar var som vilken match som helst. Ibland var träningsmatcherna nästa viktigare än seriematcherna. Vi hade delat upp i lag och det höll vi hårt på.  Ingen ville byta lag om någon fattades i andra laget. Vi tränade upp snabbhet både i tanke och passningar. Och hårdheten. Det var hårda tag och ibland mycket grinigt. Alla ville vinna”, berättade ”Söder” för mej

En av anledningarna till att ”Söder” snabbt etablerade sig i ÖSK och blev en nyckelfigur i laget var hela hans sätt att vara. Han var inte imponerad varken av stjärnspelare i det egna laget eller hos motståndare. Han förklarade hur han ville att bandy skulle spelas , sedan fick det vara vem det ville. ”Söders” självständighet fick ÖSK-ledningen pröva på vid några tillfällen. ”Söder” spelade ishockey för Hallsberg i trean samtidigt med sitt bandyspelande. ÖSK uppmanade honom att enbart satsa på bandyn, och sluta i Hallsberg. Men då kände inte ÖSK-ledningen  sin duktige vänsterinner. Resultatet blev att han slutade bandy! Men ÖSK fick tänka om. De övertalade honom att fortsätta med bandyn efter några skrala matcher.

”Ingen ska styra över var jag ska spela och vilka sporter jag ska ägna mej åt”, var ”Söders” kommentar.

Vi  pratades ofta vid. Han var inte särskilt road av nostalgi. Men han var vänlig.  På senare år hann vi också med att spela fotboll och hockeybockey tillsammans i korplaget Jumbo. Men vi blev sällan Jumbo.

”Det är upp till dej om du vill skriva  något om mitt bandyspelande”, sa han alltid till mej.

Elektrikern Södergren berättade  flera gånger för mej att han som ung inte var särskilt idrottsintresserad. Det var faktiskt tillfälligheter som gjorde att han började med bollsporterna.

”Skulle man träffa kompisar fick man gå ner till Alsen (en vik av Vättern) där alla spelade bandy. Och då blev det naturligt att även jag började spela. Jag började i IFK:s juniorlag 1938. Sedan 1941 var jag sedan bofast i IFK:s A-lag. Min första landskamp gjorde jag redan 1947”,  upplyste han mej om.

Fram till i början av 50-talet spelade ”Söder” för IFK. Laget skingrades och spelarna försvann till olika klubbar. ”Söder” valde att gå till Djurgården där  klubbkompisen Svante Eriksson fanns.

”De bästa spelarna försvann och jag ville inte i det läget heller stanna kvar i IFK”, förklarade ”Söder”

 I tre år fick Djurgården dra nytta av IFK-arnas bandykunnande innan de återvände till Askersund. Det blev ett år för ”Söder” i de gamla klubbfärgerna innan han valde ÖSK.

”Söder” ordnade ibland någon biljett till matcher han skulle spela. SM-finaler och landskamper. Minns att jag var med  ”Söder” till Rocklunda i Västerås och en landskamp mot Sovjet 1959. Sverige förlorade med 8-2 , men ”Söder” gjorde ändå ett av målen ,så han behövde inte skämmas  för den biljetten.

”Söder” avslutade sin bandykarriär  i Askersund , först som spelare och sedan som tränare.  Han var  också en bra fotbollsspelare. Fram till till 1950 spelade han för IFK, för att sedan fortsätta i Hallsberg i trean och fyran, tillsammans med blivande storstjärnan Björn Nordkvist.

”Det var jag som lärde honom allt”, skämtade ”Söder”, när fotbollslandslagets mittback kom på tal.

Även i fotboll avslutade ”Söder” sin karriär i IFK. Då i veteranlaget.

Karl-Erik Södergren avled 2003, 79 år gammal.

Ove Danielsson

Birger Magnusson, var under många år framgångsrik tränare för Askersunds duktiga skrinnare. Han blev också engagerad förbundet. Själv skrinnande han hem ett DM-tecken  på 10 000 meter.

I början  på 80-talet var Askersunds  ungdomsskrinnare mycket framgångsrika. Skrinnarna  på bilden är stående från vänster Björn-Olov Schutzer, Jens Magnusson, Stefan Schutzer, Birger Magnusson (tränare), Jörgen Remmelg, Björn Schutzer. Nedre raden: Fredrik Andersson, Magnus Johansson, Ola Magnusson, Tomas Remmelg och Anna Westerling.

 Jens Magnusson, nådde längst av ungdomsskrinnarna i Askersund. Han deltog i landskamper och junior-VM.  Här handlar det om sommarträning på Solberga IP i Askersund

Bildtext: Så här såg det ut i tidningarna när skridskosporten blomstrade i Askersund. Senare bildade skrinnarna en egen klubb, Askersunds skridskoklubb.

På damsidan var Linn Eriksson mycket framgångsrik. Hon tillhörde de bästa i landet i sin åldergrupp under ett antal år.

Skridskosporten var stor i bandystaden Askersund under många år. Stadens skridskoungdomar dominerade resultatlistorna. Många av åkarna var också med ungdoms-och juniorlandslagen. Men dåliga vintrar och brist på konstfryst is fick Askersunds skridskoklubb att upphöra med verksamheten i slutet på 90-talet.

Skridskosektionen bildades inom IFK Askersund  1962. Mannen bakom satsningen var Laxåbon Björn Schutzer, som då hade flyttat till Askersund. Han var entusiastisk och drivande. I slutet av 60-talet  och i början på 70-talet  arrangerades skridskogalor på gamla IP med storstjärnor som Jonny Nilsson, Jonny Höglin, Ove Köning, Bernt Jansson och Gunnar Ström för att nämna några. Klubbens stora stjärna på den tiden var Björns syster Agneta. Hon blev landslagsåkare  och deltog i VM.

Skrinnarna bildade så småningom en egen förening, Askersunds skridskoklubb, med Gudrun Eriksson, som en av de drivande. På tränarsidan hade Birger Magnusson, klivit in och tagit hand om ungdomsträningen. Han åkte land  och rike runt med sitt duktiga ungdomsgäng.  Askersundsskrinnarna deltog också i en rad tävlingar utomlands.

-Vid ungdoms-SM i Strömsund 1980 överraskade vi hela skridsko-Sverige. Vi hade fem ungdomar med som alla nådde topplaceringar, berättar Birger, själv en mycket duktig cyklist med bland annat ett veteran SM.

Själv gled han in i skridskosporten genom sina söner Jens och Ola, av en ren tillfällighet.

-Det var skridskoträning på Alsens is. Jag fick låna ett par skridskor för att pröva. Både grabbarna och jag tyckte det var roligt. Och sedan var det i gång, upplyser Birger, som själv har ett DM-tecken på 10 000 meter.

-Visst är det tråkigt att skridskosporten försvann i Askersund. Men det gick inte att köra vidare med de förutsättningar vi hade. För att bli riktigt bra i dag fodras de träning i inomhushallar för att uppnå den rätta kvaliteten. Vi fick åka runt till olika anläggningar på chans. Man visste aldrig hur vädret skulle bli. Ofta fick jag hämta ungdomarna i Hallsberg efter skolan, för att sedan åka direkt till Eskilstuna och träna, upplyser Birger, som under ett antal år också hade tränareuppdrag av Svenska skridskoförbundet på ungdomssidan.

Framgångsrikast av ungdomsskrinnarna blev  Birgers grabb, Jens. Han deltog bland annat vid junior-VM i Innsbruck. I en trelandskamp  mellan Sverige, Norge och Holland, blev Jens totalsegrare. Även yngre brodern Ola, samt bröderna Jörgen och Thomas Remmelg, tillhörde Sverigeliten på ungdomssidan liksom Linn Eriksson.

-Idrotten har gett mej mycket. Både resor och kamratskap. Resorna med ungdomarna var fantastiskt roliga. Ser det som ett privilegium att ha fått vara med om det, säger Birger.

Trots att skridskosporten försvunnit från Askersund förs ändå tränartraditionen vidare. En av klubbens duktiga ungdomar när det begav sig, Andreas Larsson, är sedan några år tillbaka landslagstränare. Och använder en del av det han lärde sig under Birgers träning med dagens skrinnare.

-Klart att man känner sig lite stolt över det. Jag var inte helt fel ute, fast det nu är några år sedan, säger Birger.

Skridskoklubben använde sig ofta förr av sjöisarna  runt Askersund för sin träning. Det var på den tiden det fanns vintrar. När isarna fryser till i dag finns det fortfarande mycket folk på Alsens is i Askersund. Men nu är det långfärdsskridskor som gäller.

Ove Danielsson (f d journalist på NA i Askersund)

Trots idrottsframgångarna var  och förblev Mariedamssonen Bengt Rehnvall , en av de anonymaste idrottsstjärnor länet fått fram. Han var blyg och tillbakadragen. Han bodde också kvar på hemorten under hela sin karriär. Bengt var skogshuggare till yrket

Bilden är från SM-maran 1954. Bengt Rehnvall har just passerat , Knut Jansson från IFK Likenäs. Som blev tvåa. Bengt som tävlade för IF Start i Örebro sprang på en mycket bra tid. Den näst bästa i loppets SM-historia.

Bengt Rehnvall var också en  mycket duktig skidåkare. Han tävlade för IFK Askersund. Sin bästa skidprestation nådde han i Vasaloppet i mitten på 50-talet, då han blev 38:a. Bilden är dock från ett annat lopp.

Trots framgångarna i långlöpning  och i skidspåren, förblev Mariedamssonen Bengt Rehnvall,  en av det mest anonyma toppidrottsmän länet haft. Bengt var blyg och tillbakadragen. Segrarna påverkade honom inte. Bengt gjorde aldrig stort väsen av sig, utan öppnade sig bara för människor han litade på och hade lärt känna.

Bengt Rehnvall  gjorde stor sensation när han van SM i maraton 1954. I löpning tävlade han för IF Start, Örebro. Vid SM-tävlingarna satte han olympiske bronsmedaljören från Helsingfors OS 1952 , Gustaf Jansson IF Göta,  på plats med den näst bästa tiden (2.27,9) som noterats i loppets  SM-historia. Och då var det ändå  på bronsmedlajörens hemmavägar i Karlstad. Inte nog med att Gustaf  förlorade mot Bengt. Lillebror  Knut, som tävlade för IFK Likenäs, smet också förbi storebrorsan Gustaf.

Bengt finns inte kvar i livet längre. Men jag träffade honom ett antal gånger som journalist hemma i Önnabo där han bodde så länge jag minns. Huset låg i kanten till Mariedamsskogarna. Många fina priser som han fått förvarades  i en garderob. Bengt var naturligtvis stolt över sina priser, men det gick inte att ha allt framme. Han tycket inte om att putsa pokaler.

Landets friidrottstränare klagade ibland över Bengts lite kantiga löpstil. Men hann brydde sig inte om det. Stilen dög för att springa hem ett antal stora segrar. Bengt var seg och kunde hålla samma höga fart från start till mål. Men någon spurtare var han aldrig . Banlöpning var inget för honom.  Det skulle vara längre distanser och terränglopp. Trots det tog han ändå hem ett DM-tecken på 10 000 meter. Bengt vann ytterligare ett antal DM-tecken , men det var utanför kolstybbsarenorna.

”Jag är var helt självlärd och en ren träningsprodukt. På dagarna jobbade jag hårt i skogen. Träningen fick jag sköta på kvällstid efter jobbet. Bara en gång var jag på ett träningsläger i förbundets regi”, berättade Bengt för mej.

Efter SM-segern blev Bengt uttagen till EM i Bern 1954, där han blev tolva i maratonloppet. Året efter blev han åtta på nordiska mästerskapet i Danmark. Efter det loppet fick han problem med ryggen. Något som satte sina spår livet ut. Han hade svårt att räta på ryggen de senaste åren i sitt liv.

”Jag blev aldrig riktigt bra  efter loppet i Danmark. Det knäckte till i ryggen under loppet”, berättade  Bengt.

Skogens son Rehnvall, stannande kvar i hembygden i hela sitt liv. Men ibland ångrade han att nej tack till en plats i en sportaffär i Örebro, som IF Start hade ordnat åt honom. Bengt vågade inte sadla om från skogen till affärslivet. Det var ett allt för stort steg.

Bengt var också en mycket duktig skidåkare, där han tävlade för IFK Askersund.  I klubbens skidstall ingick också bland andra Per-Olof Lundin och ”Lapp-Anders” Karlsson. Den senare var under många år mycket aktiv i Idrottshistoriska Sällskapets verksamhet.  Bengt vann många lokala lopp, bland annat  Tivedsloppet, med mål och start i Askersund. Sin största skidframgång  noterade han dock i Vasaloppet i mitten på 50-talet, då han blev 38:a. Jerring nämnde hans namn flera gånger i radiosändningen. Det var han  lite stolt över, liksom SM-segern i maraton och NA-NT:s guldklocka, som han fick 1954 för länets bästa idrottsprestation.

Idrottsintresset höll sig livet ut. Han följd med vad som hände i tidningar, radio och TV.  Bengt var också intresserad av Idrottshistoriska Sällskapets verksamhet. Han ringde ibland till mej och ville göra sällskap in till sällskapets träffar. Och kanske träffa gamla löparvänner. Men han ångrade sig alltid i sista minuten. Motivet var alltid ”att jag har inget att ta på mej”. Lika många gånger förklarade jag att det inte var någon i sällskapet brydde sig om klädselen på träffarna. Och då ska man komma ihåg att Bengt alltid var välklädd och proper så han hade inget att skämmas över.

Hur som helst var han en stor idrottsman, men lite ensam och tillbakadragen.

Kim Bergqvist en av länets storlöpare. Han samlade på DM-tecken när det begav sig.                                   

 Bilden är från 1970. Här driver Kim Bergqvist på i sista kurvan vid en nationell tävling som han vann.

Bild:BERNT LARSSON

  Kim är i dag en ganska flitig motionär. Ett stort intresse är också motorcyklar. För några år sedan köpte han sin mc. Nu är han med i ett Askersundsgäng som träffas en gång i veckan under sommarhalvåret i hamnen för att sedan göra utflykter.

När Kim slutade med löpning började han cykla. Så pass fort att det ledde till ett SM-tecken i veteranklassen. Han har också åkt 31 Vätternrundor.

Bild:OVE DANIELSSON

 

 Kim Bergqvist, hann under sin framgångsrika löparkarriär för KFUM, Örebro, samla ihop inte mindre än 56 DM-tecken. Medaljerna har han organiserat  prydlig hemma i villan på Lustenrustområdet i Askersund.

-DM-tecknen är både från individuella lopp och stafetter, upplyser Kim.

Under tioårsperiod var han en av distriktets storlöpare som också resulterade i sju landskamper. Specialsträckan var 800 meter där Kims bästa tid var 1.49,9. På 1 500 meter sprang Kim som bäst på 3.50.

-Det grämer mej fortfarande lite att jag inte riktigt fick chansen att slå Tage Ekfeldts 800-metersrekord  på 1.49. Är säker på att jag hade gjort  det, men det blev aldrig tillfälle med något riktigt rekordlopp. Lite besviken är jag också över att inte fått  testa 1 500 meter ordentligt. Jag gjorde 3.50 ett av få lopp på distansen. Svenne Malmberg hade distriktsrekordet på tiden 3.49. Tyvärr kom skadorna  och jag beslöt mej för att lägga av med löpningen 1975.

Kim började sin karriär som längdhoppare, men sedan blev det löpning för hela slanten.

-Som grabb följde jag med en kompis till Örnsro där KFUM hade träning. Legendariske ledaren Ola Hellstrandh skrev in mej som medlem. KFUM är en fin klubb så det valet har jag aldrig ångrat. När jag var som bäst försökte olika  friidrottsklubbar värva mej, men jag tackade alltid nej. Hårdast låg Mälarhöjden i Stockholm på, men jag kunde inte tänka mej att flytta dit, berättar Kim.

-Jag tränade ett pass om dagen och då var det verkligen kvalitet. Körde mycket intervallträning. Långlopp var inget för mej. Där händer det för lite. 1 500 meter var det längsta jag kunde tänka mej. När jag flyttade till Askersund 69 för att börja på Sjöängsskolan som fritidsassisten tränade jag ihop med Kjell Nilsson som bodde i Hallsberg. Vi turades om att åka till varandra. Båda hade vi också ett ordinarie jobb att tänka på så det fick bli på kvällstid.

Förutom landskamperna minns Kim med glädje alla stora friidrottsgalor han deltog i.

-Har alltid gillat när det är mycket folk på arenorna och full fart på löparbanorna. På den tiden var konkurrensen stenhård med sådana löpare som Hoforsexpressen Ove Berg, Anders Gärderud och Uffe Högberg för att nämna några. Ove och jag reste ofta tillsammans.

Efter löparkarriären  började Kim cykla för Rayon Laxå. 1985 trampade han till och med hem ett SM-tecken i sin veteranklass. Lite i förbigående kan nämnas att Kim deltagit i 31 Vätterrundor på cykel. Bara för att hålla igång. Kim hann också pröva på några tävlingar i Inn-Laines med framskjutna placeringar innan han helt övergick till enbart motion. Fritidsintressena i dag är utförsåkning och några turer i veckan med sin kära motorcykel.

-Jag är med i ett mc-gäng som åker en tur från Askersunds hamn varje onsdag. Det är roligt.

Kim har under många år tillhört Sydnärkes Brandkår, men det tänker han sluta med nu när han fyller 65. Förmodligen är han landets äldsta rökdykare. Men så har han också byggt upp sin kondition sedan barndomen. I sitt dagliga arbete på kultur-och fritidsförvaltningen i Askersund  ansvar han för kommunens föreningsliv. Och det tänker han göra ytterligare  några år.

Ove Danielsson

 Hagmans bollklubb

-------

Löpsedeln är från 1988. Undertecknad hade samlat familjen Hagman i Laxå hemma hos Kennet. Övere raden Arne Hagman, Karl-Erik Hagman, Kenneth Hagman och Anders Hagman. Framför  gänget sitter Kenneths grabbar Robin och Niklas.

Arne Hagman var under många år backklippa i Degerfors fotbollslag.  Några gånger blev han uttagen till Sverige B och i presslaget. Bilden är från Rekord-Magasinet 1949.  Stående fr.v: Reino Börjesson, Kalle Svensson, Kalle Franck, Börja Leander, Lennart Lindskog (Degerfors) och Vitjärv Sundkvist. Knästående: Olle Åhlund (Degerfors) Arne Hagman (Degerfors) Bernt Karlsson (Örebro SK) Tore Karlsson (Degerfors och Gösta Lindh (Örebro SK) . Pressen förlorade med 4-1 mot landslaget.

Karl-Erik Hagman var hårdförd back i Askersunds allsvenska bandylag under många år. Här i kamp med Olle Sääw i en DM-final i mot ÖSK i Örebro. IFK:s målvakt Edvardsson kniper dock bollen. Övriga spelare på bilden är Åke Pettersson och Astley Nyhlén. ÖSK vann matchen trots Hagmans backspel.

”Hagmans bollklubb” i Laxå har aldrig vunnit någon serie. Däremot har många av spelarna i ”klubben” medverkat till framgångar både i fotboll och bandy. Klubbar som Degerfors IF, IFK Askersund, Elles, Rävåsen, KB Karlskoga, IFK Eskilstuna, City och Köpings IS, har dragit nytta av familjen Hagmans bollkunnande. Även fotbollslandslaget har använt Hagmans som förstärkning. Arne Hagman, som avled för några år sedan gjorde flera B-landskamper  under sin storhetstid som back i allsvenska Degerfors.

Kenneth är den i familjen som blivit mest känd på senare år.  Han var klippa i Degerfors stolta fotbollslag under många år. Han gästspelade också i Örebro SK på 80-talet sedan Laxå IF varit vänliga att låna ut honom.

-Det blev fem allsvenska matcher i fotboll för ÖSK. Just då var det rörigt i ÖSK. Benny Lennartsson hade fått sparken och Orvar Bergmark hade tagit över mot slutet av serien. Degerfors var annars klubben för mej. Första gången jag lämnade Laxå var annars när jag gick till KB Karlskoga. Sedan var det mycket nära att jag hamnade i IFK Norrköping. Tyvärr kom aldrig Laxå och IFK överens om övergångssumman. Och på den tiden handlade det inte om några stora pengar, men Laxå hade fått med en bankman i styrelsen som skötte förhandlingarna och pengar var hans grej, berättar Kenneth utan att låta allt för bitter.

Det blev Degerfors istället där Kenneth trivdes utmärkt. Pappa Karl-Erik, 87, var allsvenska bandyspelare i IFK Askersund under många år. Sonen Kenneth följde sedan i pappas spår till Askersund och bandyn . Karl-Erik hann också med några säsonger i Köpings IS.

- Själv hann jag också med att spela et 60-tal allsvenska matcher i bandy för Örebro SK. I dag läser man ofta att ÖSK har ett lovande bandylag. Men jag undrar när laget ska gå över från att bara vara lovande till ett bra allsvenskt lag. Det måste naturligtvis till bra rutinerade spelare, konstaterar Kenneth.

 Farbror Arne värvades från Degerfors till Eskilstuna på 50-talet där han representera både City och IFK. När han kom hem från Eskilstuna blev han tränare för olika lag i Sydnärke.

Kennets yngre bror Anders var också aktiv i Laxås fotbollslag under en lång period.

-När jag kom hem från Degerfors hann vi med att spela ihop några år. Jag slutade och han fortsatte. Men det var trevligt att också fått spela ihop med brorsan, säger Kenneth, som nu hunit bli  55 år.

Båda bröderna Hagman har sitt dagliga värv inom byggbranschen. Anders har ett eget företag, medan Kenneth är anställd vid ett större byggföretag.

Bröderna Hagman har inte lämnat fotbollen helt. De brukar hjälpa till när det dra ihop sig till cuper i idrottshallen. Under en period spelade Kenneths grabbar Robin och Niklas fotboll i Laxå, men de bor inte kvar på orten längre.

-Grabbarna har spelat för Yxhult på senare år, men nu har de lagt av. Robin är underhållningsbranschen, upplyser Kenneth.

Men den som tror att det är slut för epoken Hagman i Laxå är fel ute. Anders grabb Albin tillhör en av de mest lovande spelarna i Laxå IF. Han har varit med på flera sammandrag för länets bästa ungdomsspelare.

Ove Danielsson

 _______________________________________

Askersunds spänstigaste  målare

Askersunds spänstigaste målare genom tiderna är utan tvekan Bernt Carlsson. Han höll distriktsrekordet  i tresteg på 14,44 i sex år och hoppade hem inte mindre än ett 15-tal DM segrar. Det blev också några junior SM i mitten på 40-talet. År 1957 blev han också ”Stor grabb”. En hederstitel som utdelas av Närkes Idrottsförbund, efter ett poängsystem där det krävs ett antal framgångar på idrottsarenorna.

Bernt satte sitt fina trestegsrekord vid tävlingar i Skövde 1947 i ett hopp som imponerade på hoppar-Sverige. Det tog sex år innan någon  i distriktet kom i närheten av Bernts jätteskutt. Det krävdes en guldmedaljör från OS i London 1948, Arne Åhman, för att peta ned Bernt från trestegstronen. Åhman hade då kommit till Örebro och ÖSK från norrländska Nordingrå. Åhmans nya rekord 1953 kom att lyda på 14,69. Dagens distriktsrekord håller Andreas Otterling, KFUM Örebro på 16,06, satt för et år sedan.

Men det var inte tresteg som Bernt tänkte satsa på från början, utan höjdhopp. Bernt tränade i sin ensamhet hemma på åkrarna  vid stället Mullsjötorp i kanten av de stora Tivedsskogarna.

-Varje år ordnade IFK Askersund  ”Friidrottens Dag” på gamla IP i Askersund. Jag hade varit med lite i skoltävlingar och kände at jag var lite bättre än de andra  att hoppa och springa. Åkte in till IP för att testa. Det var i början av 40-talet och jag var 15 år. Klarade då 1,70 i höjd och testade då också  i lite i tresteg på uppmaning från ledarna. Och det gick bra, berättar Bernt.

På den tiden ordnade länets friidrottsförbund ett sommarläger i Skyllberg varje år.

-Jag var med på lägret ett antal år . Det var nyttigt för mej som aldrig haft någon tränare. På första lägret fick jag en ordentlig utskällning för min dåliga hoppstil. Ledaren för lägret var mycket sträng. Sedan kom Eve Mattsson som distriktstränare och av honom fick jag mycket hjälp.

-Mitt bästa resultat i  höjd blev 1,86. Hoppade också lite längd, men var för osnabb för at bli riktigt bra i den grenen. Hoppade som bäst på tävling, 6,37. När vi hade klubbmatcher deltog jag i en rad olika grenar, upplyser Bernt, som nu hunnit fylla 81.

-Som riktigt ung spelade jag också fotboll i Aspa IK och lite korpbandy. Men det fick jag sluta med när jag satsade på friidrotten. Ville inte riskera at bli söndersparkad.

Bernt gjorde sin sista aktiva tävling som 40-åring för IFK Kumla.

-De ringde och bad mej ställa upp. Föreningen saknande en trestegshoppare i serielaget.

Större delen av sin långa karriär tävlade Bernt annars för IFK Askersund. Det blev också några säsonger för Vretstorps IF och för Skackan i Karlsborg. Under militärtiden tävlade han för IFK Kiruna.

-Faktum är att jag höll norrbottensrekordet i tresteg under 20 minuter. Jag slog rekordet, men  20 minuter senare tog den tidigare rekordhållaren tillbaka sitt rekord, avslöjar Bernt, som lite kuriosa.

-Vi hade bra fart på friidrotten i Askersund och skulle flytas upp i seriesystemet. Men för at göra det behövdes häckar och en bra stavhoppsbana. IFK ville inte satsa på det. Det var bandyn som gällde. Därmed försvann friidrotten inom föreningen, berättar Bernt, som trots allt har IFK i sitt hjärta.

Under ett antal år var också sonen Stefan stöttspelare i IFK:s fotbollslag.

Bernts idrottsintresse är grundmurat. Han följer med vad som händer både genom tidningar, radio, tv och naturligtvis genom sitt medlemskap Idrottshistoriska Sällskapet. Sedan 35 år tillbaka är han också ledare för ungdomarna i stadens skytteföreningen. Fortfarande är han också aktiv i sin målarfirma. Men nu mest som pappersmänniska.

-Idrotten har betytt mycket för mej på olika sätt. Socialt har det betytt väldigt mycket. Jag har fått träffa massor av trevliga mänskor på alla de olika idrottsarenorna jag varit på, tillägger Bernt.

Slutligen kuriosa när det gäller tresteg och gamla klassiska Rekord-Magasinet. IFK Askersunds bandylag har funnits med en gång i tidningen, nr 10, 1948. På baksidan återfanns just trestegshopparen och konkurrenten till Bernt, nämligen Arne Åhman, Nordingrå. Kanske lite orättvist…

 Bernt var också en mycket duktigt höjdhoppare, inan tresteget tog över helt