Det går att bråka om allt om man så vill. Även när det gäller luciafirandet som ska vara en stilla och stämningsfull högtid. Med vacker sång som ska leda till en tår i varje ögonvrå. I mitten av 50-talet blev det tårar av annat slag när det gällde luciafirandet i Askersund. På den tiden var lucia en stor högtid som nästan berörde alla. Lottakåren och Askersunds -Tidning, hamnade verkligen i luven på vandra. IFK Askersund blev också indragna i bråket. Det hela ledde bland annat ledde till att Levi Karlsson ”den Blyge”, skrev en dikt med tillhörande teckning om bråket.
Lottakåren hade abonnemang på luciafirande och vilka som skulle ställa upp som kandidater. Kåren valde ut kandidaterna som sedan presenterades i Askersunds-Tidning. Det hela hade pågått sedan 1942. Några redaktörer på tidningen vill ha en större bredd på uttagningar och ville göra det på sitt vis. Då ihop med IFK Askersund. Men det skulle man inte ha gjort. A-T drog sig ur det hela och lottorna utsåg sin egen lucia utan tidningens inblandning. Det var säkert inte roligt för den stackars lucian. Året efter tog nystartade Askersundsbygdens Tidning med redaktör Johannes Kjerrström i spetsen över det hela. Minns att han gjorde ett stort nummer av det hela, samtidigt som han gick hårt åt sin gamla arbetsplats, Askersunds-Tidning.
Ernst Skoog som kusk med Luciakortegen genom staden. En 50-talsbild från Leif Linus.
Föreningen Gamla Askersund gjorde för några år sedan en skrift där alla luciorna i Askersund genom åren presenterades. Där kan man läsa att Askersunds första lucia hette Margareta Johansson och året var 1942. Hon var inte folkvald utan det var kvinnorna i lottakåren som ordnade arrangemanget. Kortegen startade vid gamla Esso-macken. Året efter klev Askersunds-Tidning in i bilden och då blev det en folkvald lucia med röstning och allt. Men det blev en knepig historia. Kathi Karlsson valdes till Lucia men ett oblitt öde gjorde at hon fick tillbringa dagen som patient på sjukstugan. A-T skrev att : ” till ersättare fick den purunga Solveig Kaufeldt från Hammar hoppa in”. Hon hade fått näst högst röstetal. I referatet kan man läsa att i väntan på luciakortegen beskådade folk affärsmännens utställningar av julklappar i stjärnklass.
”Att Sverige i detta världskrigs femte år är långt ifrån utarmat , bevisades av den rikhaltiga expositionerna i skyltfönstren, där det fanns både vindruvor, apelsiner och konstigt nog gott om choklad. För detta senare har vi väl eftersommarens livliga lejdbåtstrafik att tacka”, kunde man läsa.
Lucian i Askersund 1943
Askersunds Lucia 1964. Elisabeth Skarda med mamma Lisa.
Fruarna Ella Johansson och Valborg Ramzell, svarade för regin av 1943 års luciakortege genom staden. Lions tog senare över arrangemanget . Röstningen i tidningen på lucian plockades bort för ett antal år sedan. Tävlingar i av det slaget hörde inte hemma i dagens jämställda samhälle. Problemet i en liten stad som Askersund var också att kandidater med många släktingar och stor familj nästan alltid vann. Det var nästan avgjort i förväg. Några var verkliga lågoddsare. I dag utses lucian genom lottdragning.
Ur Gamla Askersunds Luciaskrift
Luciafirande på stan i dag är inte så stort som det var förr, men ändå en trevlig tradition som nu en aktivitetsgrupp i Askersund driver.. För den som vill veta mera om luciafirande i Askersund genom tiderna har föreningen Gamla Askersund gjort en liten trevlig skrift där alla lucior finns med. Men bråket som jag skriver om ligger lite utanför den skriften. Och i dag går det mycket lugnt till. Luciafirandet är den högtid som alla förväntar sig. Även i Askersund.
Lucia i Askersund 2022. Bild Anders Foglander.