Samarbete i Sydnärkesfotbollen

En gång i tiden hade IFK Askersund och Åmmebergs IF, ett nära samarbete. Det var på 40-talet. IFK höll upp med fotbollen under några år, för att starta om 1944. Anledningen till det nödvändiga samarbetet var att många låg inkallade. Det var krig i Europa. En del kubbar som IFK drabbades hårt. Det gick helt enkelt inte att få ihop lag.

Åmmeberg körde dock vidare. Och det var tur för en del IFK-spelare som ville spela. På äldre lagbilder ser man ett antal IFK-are i ÅIF-dräkt som bandystjärnan Gunnar Carlsson, tränaren och spelaren Karl-Ivan Appelgren och målvakten Pelle Johansson.

Efter årets seriespel för IFK och Åmmeberg, så kanske det är dags till nästa år att ta en diskussion om seniorlaget igen. Båda klubbarna fick kliva ner en division.  Det kanske är dags för ett nära samarbete igen. Då som nu verkar det inte finnas nog med spelare. Ungdomslagen i de båda klubbarna ska naturligtvis köra på som vanligt. I övrigt går nog ett samarbete att lösa bra med lite god vilja. Det finns klubbar på andra orter som löst det bra. Både inom fotboll och bandy.

När jag var aktiv för många år sedan kom frågan om samarbete upp ibland mellan klubbarna i kommunen allt emellanåt. På den tiden var det så mycket prestige mellan de olika klubbarna så det var otänkbart med ett samarbete. Men då fanns det också gott om spelare som ville satsa lite. Men tiderna har förändrats. Klubbar som Närkesberg, Zinkgruvan och Mariedamm, spelar inte seriefotboll längre.

Skyllberg är en annan klubb inom kommunen som var nära en kvalplats till fyran. Föreningen har valt ett samarbete med Örebro FC (futsal). Laget tränas också av folk från Skyllberg. Spelare därifrån har ju också varit med i SIK:s lag under sommarens seriespel. Det finns olika vägar att gå. Skyllberg har valt sin.

Men IFK och Åmmeberg, bör nog i alla fall gå sina vägar. Och då tillsammans tycker jag som vill gå och kolla på fotboll i lite högre serier. Och köpa en korv i någon av kioskerna.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare. Min e-post är :ove.d@telia.com. Mobil:070 6806402