För några månader sedan skrev jag om Vagnfabriken i Askersund. Den är borta för länge sedan och låg ut med Hagavägen. I fabriken tillverkades bland annat leksakskartor och besparingsringar. Det var ringar som kunde användas i vardagslag för att spara det riktiga vigselringarna av guld. Det fanns även lite guld på kristidsringarna som de också kallades. När jag skrev Bloggen hade jag ingen bild på de då på populära ringarna. Men det har jag nu. Dottern till den siste ägaren av fabriken, Inga, hade läst och hörde av sig. Inga hade fått ärva en påse ringar. Hon bor i Helsingborgstrakten men är ibland upp till sin barndomsstad, där hon bor i ett litet rött hus vid Hospitalsgatan. Ett arv efter sina föräldrar.
Lägger med den tidigare bloggen.
Kristidsringar i mässing för att användas till vardags. De riktiga ringarna användes bara till helgen.
Tidigare blogg:
En gång i tiden satt många kvinnor i Askersund och sydde verkstadskartor till barn. Uppgiften var att sy på leksaksverktyg på en karta. En trevlig leksak. Wibell-Metodens RingFabrik vid Hagavägen stod för tillverkningen. Det var ett hemarbete som många nappade på. Det gav några kronor extra i portmonnän.
Kvinnorna-för det var kvinnor som gjorde den typen av hemmajobb vid den tiden- sydde på olika verktyg på kartorna. Hjalmar Forsell startade verksamheten. En stor sak var också så kallade kristidsringar , förgyllda förlovnings-och vigselringar i mässing. Forsell var ursprungligen folkskollärare, bland annat på Edö. Senare utbildade han sig till dövstumslärare och var verksam som sådan en kort period innan han startade Kortvarumagasin i Askersund, Linköping, Katrineholm, Stockholm och Flen. Han avled 1934.
Senare tog Per Ekström över verksamheten och drev den ett antal år med några anställda innan gjutare Nisse Olsson tog över. En son till Nisse, Sven-Erik, hade en verktygskarta kvar i sin ägo som jag har plåtat av. Någon ring hade han inte kvar, men det kanske är någon som har? Tycker det är lite udda med leksakstillverkning i Askersund som inte så många känner till. För att inte tala om ringtillverkning. Sven-Erik har alltid undrat över varför hans pappa tog över. Han fick aldrig något svar. Det var i alla fall inte för att tjäna grova pengar. Det fanns inga stora pengar i verksamheten. Nisse jobbade kvar på Askersundsverken även när han drev fabriken. Har själv minnen av fabriken. Farsan Sven jobbade där. Nisse lade ner verksamheten efter några år och fabriksbyggnaden revs. I dag finns en gräsmatta och en parkering på samma plats.
Bild:Kjell Johansson
Själv skulle jag behövt en kristidsring. Min ”riktiga” ring försvann snabbt i samband med en fotbollsmatch på idrottsparken i Hallsberg. Plockade av ringen och placerade den på bänken där jag bytte om. När jag kom in efter matchen var ringen borta. Den hade förmodligen ramlat ner i det glesa golvet i omklädningsrummet. Kunde ju inte begära att de skulle riva upp golvet. Ringde till vaktmästare Carlos men han hade inte hitta någon ring. Men jag har klarat mej utan ring. Det har rullat på precis som i matchen i Hallsberg. Hur det gick? Minns inte, har spelat så många matcher. Men jag minns i alla fall att ringen försvann.