Sjöängsparken eller Kanslihusparken

FÖRSLAG PÅ NAMN

Det planerade bygget vid Sjöängen. Bilden är från byggföretagets presentation.

Föreningen Gamla Askersund har vid flera tillfällen skrivit remisser

avseende namn på gator och parker och anser oss som remissorgan i dessa frågor

Vi har nu noterat att den reklamskylt för nya bostäder som står invid den park som ligger norr om nya Sjöängsskolan har fått heta ”Kanslihusparken”

Vi menar att förslaget är ett historielöst namn på parken. Vi vill gärna att namnet skall vara bättre förankrat i Askersunds långa historia och samtidigt kännas naturligt i sitt sammanhang.

Vi har sökt historien om Kanslihuset och funnit att det har genom historien haft många funktioner och därmed tillfälliga namn.

Huset byggdes 1909 som Askersunds Sjukstuga och fungerade så fram till 1943. Då fann man att huset var för litet och verksamheten flyttades till sin nuvarande plats vid den senare Smedsgården och har senare tillbyggts med enplans byggnader för Vårdcentral samt varierande  eftervård.

Vad hände då med det så kallade ”Kanslihuset. Jo 1943 blev det ett Kronikerhem och kallades kort och gott för ”Kroniska” fram till 1962.

År 1964 då den ”nyss” rivna Sjöängsskolan stod färdig fick huset tjäna som administrationlokaler för skolan och inrymde också Folktandvården.

För att ytterligare påvisa parkens historieanknytning så hette nuvarande Torebergsvägen, som avgränsar parken åt norr, Sjöängsgatan. När namnbytet skedde vet vi inte men på en karta från 1909 ser vi namnet Sjöängsgatan

Efter att ha tagit del av ovanstående anser vi att det är naturligt att dra slutsatsen att parken skall heta Sjöängsparken och inget annat.

Med vänliga hälsningar

Bengt Tivelius

Ordförande

Föreningen Gamla Askersund (FGA)

Misslyckad skönhetstävling i Bastedalen

Tävlingar av olika slag har blivit allt vanligare. Så fort man slår på TV:en så är det alltid någon tävling som pågår. Allt ifrån baktävlingar till skönhetstävlingar. Klart det kan vara roligt ibland, bara det inte blir för mycket av konstiga tävlingar. Vän av ordning kanske frågar sig varför jag då slår på TV-apparaten, men det är nästan omöjligt att undvika tävlingsprogram. Så det så!

Festplatsen i Bastedalen när det begav sig. Platsen är i dag igenväxt.

Som en kontrast till alla häftiga tävlingar, ska jag berätta om en totalt misslyckad tävling som ägde rum på den gamla idrottsplatsen i Bastedalen i början på 50-talet. Kanske den mest misslyckade tävlingen i skönhet som hållits. Åtminstone i nuvarande Askersunds kommun.

Till Idrottsmässan i Bastedalen hade arrangörerna SGU IF, utlyst en tävling om titeln ” Fröken Syd-Närke”. Tävlingen var öppen för alla flickor i Sydnärke. Föreningen sysslade med gymnastik och idrott och tillhörde nykterhetsrörelsen. SGU stod för Sundhet-Glädje-Ungdom. Idrottsmässan pågick i två dagar. Reklamen för mässan var omfattande. Det gick till och med bussar från Askersund.

Gymnastikgruppen i Bastedalen som var med och ordnade mässan.

Åtta kandidater anmälde sig till tävlingen och allt såg mycket lovande ut. Publikintresset var mycket stort. Kandidaterna till ”Fröken Syd-Närke” skulle presenteras från scenen under mässan. Av någon outgrundlig anledning vågade inga av de anmälda flickorna upp på scenen! Publiktrycket blev för stort. Nerverna spökade. Samtliga föll ifrån ju närmare det ”kritiska ögonblicket” med presentation kom och det hela fick till slut ställas in till stor besvikelse.

Den stora publiken hade ändå roligt. Under de två mässdagarna kom det inte mindre än 1 200 personer till den lilla festplatsen i Bastedalen. Amatörgruppen ”Glada åttan” roade. Ett karusellprogram med Rune Rask som programledare blev mycket uppskattat. En rolig parodi gjordes av ”Stålfarfar” –som vid den här tiden var ett namn på allas läppar. Det var en amatörartist från Bastedalen som stod för det uppträdandet.

Behållningen från festen gick underhåll av kolonibarn från tbc-hem. Klart att många blev besvikna på att skönhetstävlingen fick ställas in. En del som åkte buss ända från Askersund ansåg att det blev lurade på
”konfekten”. Det kostade ändå några kronor att ta bussen ut till Bastedalen. De kunde ändå glädja sig åt att behållningen gick till något bra. Och gruppen ”Glada åttan” var ändå ett trevligt inslag. Vad det nu var för
några? Men de kanske finns de som vet…

Gratis Drive-in-bio i Askersund

Pressmeddelande 2022-08-08

Onsdag den 10 augusti kl 20 anordnar Folketshus i Askersund och Åmmeberg tillsammans med LO-facken i Askersund, Laxå och Kumla samt Socialdemokraterna i Askersund och Laxå Drive-in-bio.

Filmen visas på grusplanen på IP, idrottsplatsen, i Askersund. Epor, a-traktorer, mopeder och mopedbilar har företräde! Det är gratis inträde.

  • Vi vill bjuda ungdomar på en trevlig biokväll dit de också kan åka i sina epor och a-traktorer. Alla är välkomna men bilburna ungdomar har företräde. Motorintresset bland unga är stort och vi vill göra något kul för dem, säger en av arrangörerna Tomas Vynge, LO/Socialdemokraterna i Askersund.

Popcorn och dricka m.m finns till försäljning.

Filmen som visas heter Uncharted. Det är en actionfilm och handlar om den gatusmarte småfixaren Nathan Drake (Tom Holland) som blir kontaktad av den erfarne skattjägaren Victor “Sully” Sullivan (Mark Wahlberg) för att hitta en skatt som förlorades för 500 år sedan. Det börjar som en kupp men förvandlas till en spännande jakt över hela världen.

Det är åldersgräns 15 år. Arrangemanget är drogfritt.

Ångaren Motala Express, ett senkommet 125-årsfirande

Pressrelease

Unikt specialarrangemang med

s/s Motala Express

STOCKHOLM STEAM den 27 augusti 2022

Den från 2020 och fram till våren 2022 rådande covid 19 pandemin resulterade  som bekant i, att några ångbåtar och skärgårdsbåtar inte kom i trafik utan tvingade dem till att mer eller mindre vara stilla liggande vid kaj, så också den stiliga ångaren Motala Express, som ju skulle ha firat sin 125-årsdag i augusti 2020.

Den 27 augusti i år skall man dock glädjande nog till slut uppmärksamma fartygets 125 – åriga tillvaro så här två år i efterskott.

Motala Express, var det ståtligaste och största passagerarfartyget på Vättern,

Hon byggdes av Jönköpings Mekaniska Werkstad och levererades i augusti 1895 till sin beställare AB Motala Expressångare i Motala för trafik på Vättern mellan Motala och Jönköping och med anlöp av flera mellanliggande hamnar och orter. Även Askersund i norra Vättern anlöptes vissa dagar under de första åren.

På arrangemanget Stockholm Steam vid Riddarholmskajen deltar nio olika äldre fartyg. Ångfartyget s/s Motala Express ”Vätterns fånge” är numera stationerad vid Strandvägen, Stockholm.

Motala Express Ångbåtsförening inbjuder alla intresserade att resa med båten från Stockholm till Drottningholm.