Rådhusrätten i Askersund

Rådhusrätten hade sina sammanträden i Askersunds Rådhus en gång i tiden. I dag hålls andra typer av möten i Rådsalen. Men fortfarande blickar Drottning Kristina allvarliga blick från en målning ned på personerna i salen. Och det har hon gjort i många år.

Målningen av Drottning Kristina  finns  på en vägg i Rådsalen

Rådhusrätten hade sina sammanträden i salen fram till i december 1947. Det sista målet var så simpelt som ett rattfyllerimål. En man från Falköping hade lånat en av försvarets lastbilar och låtit två flickor från Askersund åka med till en dans i Åmmebergs Folkets hus. Utrymmet i bilen var bara avsett för en person, men finns det hjärterum så finns det stjärterum brukar det heta. Eller om det är tvärtom? Mannen från Falköping skulle imponera på sina damer och trampade gasen i botten. Vid Djupviken bar det sig inte bättre än att lastbilen körde in ett vägräcke, varpå bilen gick utför vägbanken och slog runt. Turligt nog blev det inte några allvarliga personskador.

Ett annat problem för Falköpingsbon var att han tittat för djup i flaskan redan innan färden till Åmmeberg. Han var starkt påverkad av rusdrycker, på ren svenska var han jäkligt full. Föraren dömdes för grov vårdslöshet i trafiken. Han hade också olovligt åkt runt på nöjesfärder med försvarets lastbil. Det är förbjudet. När det gäller försvaret handlar det om allvar. Föraren dömdes till en månads fängelse och att ersätta staten med 1 463,50 kronor för skadorna på bilen. Och inte nog med det. Vägförvaltningen krävde 182,93 kronor för skadorna på vägräcket.

 

Sista  rådhusrätten 1947. Suddig tidningsbild

 

   Stadsfullmäktige i Askersund på 40-talet i Rådsalen 

                       Som det såg ut i Rådsalen  innan den senaste  renoveringen

 

 

Borgmästare Gunnar Bretzner

Kommunalborgmästare Viktor Bernhagen

 

I december 1947 bröts en 300-årig hävd när rådhusrätten försvann. Askersund skulle vid årsskiftet läggas under landsrätt. Det innebar att magistraten avvecklades och borgmästareämbetet drogs in.  Istället för en borgmästare, tillsattes en kommunalborgmästare. Det var skillnad på det. Knut Gunnar Casmir  Bretzner hade varit borgmästare i Askersund i 34  år  när han lämnade sin post. Han var lite ”Kung av Askersund” skulle man kunna säga. Kommunalborgmästare Viktor Bernhagen fick när han tillträdde lite mera förvaltande uppgifter. Inte riktigt lita fint som under Bretzners ära. Efter kommunsammanslagningen i början på 70-talet, förändrades Bernhagens roll. Titeln borgmästare var bara en titel. Men ibland uppfattade inte Viktor Bernhagen att det skett förändringar. ”Bönderna” hade kommit in till stan” som han så vördsamt uttryckte sig. Det ledde till att politikerna tröttnade på honom och lyfte ut honom från Rådhuset. Sista tiden satt han i annan huslänga på rådhustomten och var inte helt nöjd med sin situation.

Vid det sista rådhusrättssammanträdet överflyttades också Askersunds handelskassa, 13.890.17 kronor, till kommunalborgmästaren, två köpmän och till två av stadsfullmäktiges ledamöter. Avkastningen skulle gå till understöd åt efterlevande änkor till köpmän, samt till deras barn

 

 

Min tidningskrönika 21 oktober 2018

Årets besiktningar är avklarade. Både vad gäller bilen och kroppsligt. Lite nervöst var det. Fel på bilen skulle förmodligen ha kostat flera tusen kronor att laga och kanske jag drogs med en farlig obotlig sjukdom som jag inte visste om vid läkarbesöket på södra udden i Askersund. Jag kan konstatera att det gick bra i båda fallen. Allt rullar vidare som vanligt ytterligare ett år. Sedan vet man ju aldrig hur det går, det kan ju hända grejer både med bilen och hälsan. Men jag känner mej inte orolig. När det gäller bilen finns det firmor som bara gör bilar om det skulle gå snett. Rent kroppsligt är det bara att röra på sig och äta lagom mycket. Och behövs det går det att byta ut delar även där.

När det gäller bilbesiktning finns en mottagning även i Askersund sedan några år tillbaka. Förr fick man åka ända bort till Hallsberg för att få bilen kollad. För några dagar sedan tog en vänlig kvinna emot mej och min bil vid besiktningen i Askersund. ”Slå dej ner och ta en kopp kaffe och kaka medan du väntar. Lånar din bil en stund för att ta en runda”, förklarade besktingskvinnan vänligt. Och det hade jag inget emot. Kunde lugnt koppla av eftersom jag hade betalat i förskott på nätet.

På andra ställen har besiktningsmännen uppmanat att följa med på bilrundan. Jag har alltid tyckt det varit meningslöst eftersom jag aldrig haft något att tillföra. Nej då är det bättre att ta en kopp kaffe och vänta på besked som i Askersund. På något ställe där jag varit har bilägarna sprungit runt och kollat ihop med besiktningsmannen. Trodde först att det skulle vara så för att visa intresse. Men så var det inte. Det var mera för att protestera mot eventuella påpekande om fel.

Även hos doktor Magnusson på söder i Askersund bjuder sköterskan Carina på kaffe medan man väntar. Till på köpet i muggar som brorsan keramikern Karlherbert tillverkat. Många av doktorerna förr var stränga och allvarliga. Det var män i vita rockar som man inte skämtade med och som inga argument bet på. Kände en person som precis inte var någon renlevnadsman som gick till en gammal doktor i stan för att få lite piller. Träffade honom på stan efter besöket och frågade hur det gick. ”Gå hem och ät sa den dåren”, fick jag till svar. I det fallet tror jag att doktorn ställde rätt diagnos.

Själv har jag drabbats av en grinig doktor när jag vill ha hjälp med en fotbollsskada. Första frågan var om det var nödvändigt att sparka boll. Vad svarar man på sådant?

Som tur är har det förändrats. Doktor Magnusson och hans sköterska Carina är jättesnälla. Och kaffet smakar bra.

Lusthuset i Askersunds hembygdsgård

Glasade verandor blir allt vanligare. Folk vill förlänga sommaren och ta skydd kulna och mörka kvällar. När det sedan blir varmt och solen börjar gassa på, finns det ofta också en uteplats i det fria. Som kanske senare glasas in. Efter det kanske det blir en ny uteplats i det fria. Och så där kan det hålla på. Huvudsaken är ändå att folk trivs och har trevligt.

Lusthuset  som stod  inne på en tomt i Askersund ska flyttas till Hembygdsgården . Året är 1962.

Förr i tiden var det lusthus ute på tomten som gällde. Åtminstone för välbeställda borgare i Askersund. Med stora trädgårdar. En kvällsgrogg i lusthuset satt aldrig fel. Och kanske två om det var en riktigt bra kväll.  För den som funderar på hur ett lusthus kunde se ut på den tiden är det bra att ta sig en tur upp till Hembygdsgården i Askersund

Lusthuset i Hembygdsgården kom dit 1962, men donerades redan 1953. Det tog några år innan det kom på plats i Hembygdsgården.  Det lilla vackra huset stod tidigare inne i stan i hörnet Väderkvarnsgatan-Norströmsgatan. Det var järnhandlare G.E Johanssons dödsbo, samt godsägare J. Klint, som donerade huset till föreningen. Hur den senare kunde vara inblandad vet jag inte. Men lite konstigt är det. Lusthuset är från början av 1800-talet, uppförd i empirstil eller Karl Johansstil.  1953 var färgerna invändigt guld, blått och vitt. Efter det har konstnär Agneta Swidén, smakfullt dekorerat huset invändigt.  Hembygdsföreningens medlemmar har sedan några år tillbaka placerat det skänkta lusthuset på berget ut mot Haga. Tidigare stod det mera gömt intill hönsgården.

Lusthuset  i Hembygdsgården flyttas upp  på berget  mot Haga  för  några år sedan. Ett klokt beslut tycker  nog alla.

Konstnär Agneta Swidèn dekorerade Lusthuset i Hembygdsgården  smakfullt invändigt.

Till donationen hörde också två trädgårdsurnor i trä, som ursprungligen var placerade på grindstolparna. Liknande lusthus fanns bland annat på rådman Beckmans tomt, där nu Norra Bergens äldreboende finns, men i den byggnaden förekom inte något groggande.  Lusthuset var nämligen inrett till andaktsrum.

Ingen kommunal mark till cirkusar som utnyttjar djur

Katarina Raneborn (V) har skrivit en motion om att ingen kommunal mark i Askersunds kommun ska upplåtas till cirkusar som utnyttjar djur. Motionen har överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Det finns rättsfall på området som ger stöd både till avslag och bifall av motioner av detta slag. Kommunledningsförvaltningen redovisar nedan det stöd som finns för båda alternativen.

Cirkus  på gärdet vid Hagabadet i Askersund för  några år sedan.

”Frågan om vilka djur som är tillåtna att användas i cirkusverksamhet regleras idjurskyddsförordningen. Från och med 1 januari 2019 finns även sjölejon och elefant uppräknade bland dessa arter som förbjuds vid cirkusar. Kommuner har ingen befogenhet att införa lokala föreskrifter på områden där annan författning reglerar frågan. Tillstånd för allmän sammankomst, dit cirkusar hör utfärdas i huvudregel av Polismyndigheten enligt ordningslagen. Polismyndigheten ska inhämtayttrande från kommunen innan tillstånd ges. Om kommunen avstyrker ansökan får tillstånd inte meddelas. Polismyndighetens beslut om tillstånd är inte överklagningsbart men kommunens beslut om yttrande kan angripas genom laglighetsprövning.

Frågan om att förbjuda vilda djur på cirkusar eller neka markupplåtelse till cirkusar med vilda djur i verksamheten har varit uppe i ett flertal kommuner genom motioner liknande denna. De flestakommuner har avslagit motionerna med hänvisning till att det inte finns någon laglig grund för ett förbud på kommunal nivå.

Kommunen tycks alltså vara fri att göra en generell opinionsyttring om att inte tillåta markupplåtelsertill cirkusar i framtiden enligt Kammarrättens bedömning. Skulle sedan en ansökan komma och kommunen i sitt yttrande avstyrker ansökan och detta beslut överklagas genom laglighetsprövning är sannolikheten stor, med stöd av Förvaltningsrätten bedömning, att beslutet anses strida mot annan lag eller författning och således upphävs. Ett eventuellt beslut att bifalla denna motion kan ju också redan i detta skede anses strida mot ordningslagen enligt förvaltningsrättens bedömning i tidigare nämnda mål”.

Askersunds kommun har heller inte fått många ansökningar om markupplåtelser till cirkusar de senaste åren. Förr var det vanligt med cirkusar i kommunen flera gånger om året, de senaste två åren har det inte inkommit en enda ansökan. Branschen tycks således vara på nedgång redan utan vidtagna åtgärder av kommunen.

Nedan gammal cirkushistoria i Askersund :

Cirkus Rolando på gamla IP i Askersund

Cirkus Rolando blev Cirkus Scala.  Askersundstjejen  Johanna Lundberg  turnerade med  Scala under några år. Bilden är  från en av Scalas  föreställningar i Vretstorp

Min tidningskrönika 7 oktober

 

Mat och bakprogrammen avlöser varandra på TV.  Brukar kolla ibland men inte så mycket för recepten. Skulle aldrig klara av det. Jag tittar mest för att höra juryns synpunkter. Är imponerad av deras kunskaper.  Juryn i ett bakprogram behöver bara titta på bakverket för att säga vilka brister som finns, som att degen gått för länge eller för lite i ugnen. Och att tårtbottnarna är alldeles för tjocka. Att det är för kladdigt eller för torrt. En del deltagare börjar gråta när de inte får till det. Skulle jag vara med skulle nog juryn istället börja böla efter att ha sett vad jag skulle prestera. Men jag har en släkting som är duktigt att baka. Det har jag sett på Facebook.

Mitt förhållande till mat är annars inte så värst. Folk berättar redigt för mej allt nyttigt de äter och att de äter gröt varje morgon. Då står man sig tydligen en hel dag. Vet inte om jag vill stå mej en hel dag på gröt. Jag har aldrig ätit gröt och i min ålder är det ingen ide att börja. Det ser inte gott ut med risk för att hamna i luven på alla grötentusiaster. Är uppväxt med att farsan satt och slevade i sig gröt varje morgon och det satte djupa spår. För honom var det ett måste. Sådan skulle jag aldrig bli. Mina morgonrutiner är mycket enkla och sparsmakade. Utom när jag bor på hotell.

I dag vimlar det av pizzerior i Askersund, så har man tappat lusten för matlagning en lördagskväll är det inga problem.  Det är bara att ringa och hämta.  I min ungdom var det Kalles och Davids korvkiosk på torget i Askersund som gällde. Där var samlingspunkten och matstället. En grillad med mos var stort. Skulle det firas extra blev det en tur till Hallsberg där det också fanns pommes frites. Den nyheten kom till Askersund mycket senare.

I samband med idrotten på gamla IP i Askersund var det Oskar i den lilla kiosken som stod för maten. Han var inte så noga med hygienen. När det trängde på gick han bakom kiosken och uträttade sina behov för att sedan forsätta sälja korv. Minns inte att någon av oss spelare blev sjuka av Oskars korvhantering.

Tyvärr var det en burk stora fläskkorvar som knäckte Oskar som försäljare. Istället för vanliga varmkorvar hade han av misstag fått en burk med stora fläskkorvar. ”Kom och titta Ove, vad är det här” skrek han från sin kiosk. På den tiden jobbade jag vid Slakteriföreningen och han tycket jag var lite kunnig på korv.  Förklarade läget och beklagade det hela. Oskar blev sig aldrig riktigt sig själv som korvförsäljare efter den pärsen. Stora fläskkorvar i ett litet bröd gick både över hans och mitt förstånd.