Min tidningskrönika 4 juli

 

Min tidningskrönika 4 juli

Midsommarhelgen är fylld av traditioner för de flesta. Men nu är det över för den här gången. I Askersund är ett besök på någon av festplatserna i Åmmeberg, Lerbäck och Medevi nästan ett måste. Annars blir det ingen riktig midsommar. Nu kan alla pusta ut till nästa år och istället ägna sig åt en skön semester. Själv var jag hemma och åt ”gubbröra” och det är väl något som passar en pensionär. Jo, jag tog också en snaps till röran hemma på gården. Talde med en person i en butik som förklarade att traditionen med sill och nubbe håller på att förändras. Yngre personer köper istället något till grillen, så det gäller att äta sill till midsommar så länge det går för att hålla traditionen levande.

I midsommarhelgen är det många i Sydnärke med mej som säkert tänker sig tillbaka till de stora festerna på Stjernsund som Hemvärnet arrangerande en gång i tiden. Festen lockade storpublik varje år. Det gick täta bussturer mellan Askersund och festplatsen. Och det var full fart i bussarna om man säger så. Minns en god vän som alltid fick en ”fantastisk” sångröst efter en vända på hotellet. Ett år var Owe Thörnqvis schlager ”Dagny” populär. Sången ekade i bussen halvmilen ut till Stjernsund, men en kvinna med samma namn bland passagerarna var inte lika uppåt. Hon blev upprörd och tog texten ”Dagny kom hit och spill fem droppar till” som en grov förolämpning. Så kan det gå när man försöker lätta upp stämningen på väg till fest. Det gäller att välja rätt musik.

Många valde att tälta. I Håkan Nessers bok ”och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” beskriver han tältning i samband med Stjernsundsfesten på ett trevligt sätt. Tyvärr kom regnet vid femtiden på morgonen skriver Håkan och då var det inte så roligt längre.

Hemvärnet hade haft den goda smaken att teckna ett längre kontrakt med populära dansbandet Cool Candys innan de slog igenom med låten ”Muckartwist”. Så det var bara för den orkestern att spela på midsommar efter midsommar. På slottstrappan uppträdde alltid artister med lite kulturstatus. Tror inte att vi ungdomar brydde sig så mycket om det. Vi hade annat för oss. Själv har jag firat midsommar på Kreta en gång och det var en märklig upplevelse. ”Små grodorna” och hoppa säck i värmen var ingen höjdare. Alla som var med i resebolagets grupp fick också ett gult klistermärke att sätta i pannan så det inte skulle slinka in någon från något annat resebolag. Skulle det hoppas skulle det vara från rätt bolag.
———————————————

Tre bra saker.

Zinkgruvan. Knallagruvan intill gruvmuseet har blivit en turistattraktion. Besökarna bjuds på en resa 200 meter ner i det gamla schaktet. Spännande värre.

Hamntorget. Trivselkvällarna i Askersund med gratis underhållning har startat. Och ibland dyker det också upp en fin båt i hamnen där man sjunger andliga sånger från däck.

Lerbäck. Populära ”Lerbäcksmarken” lockade som vanligt mycket folk i helgen. Arrangerande föreningar jobbar hårt med marknaden.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare. Min e-post är :ove.d@telia.com. Mobil:070 6806402