Laga mat tre gånger om året och så djupfryser ni alltsammans! Det var uppmaningen till landets husmödrar i mitten på 50-talet. Det skulle stunda gyllene tider för alla som hade hand om familjernas matlagning. Och ofta var det husmödrarna som hade ansvaret för maten på den tiden. Alla skulle glida in en djupfrysningsera som skulle ge tid år andra aktiviteter.
Torsten Adenby från en teckning av Erik Hermansson
Mannen bakom uppmaningen var ingen mindre än riksbekante Torsten Adenby, kanske mera känd som Gösta ”Snoddas” Nordgren manager. Adenby och ”Snoddas” besökte Askersund ett antal gånger, både privat, och genom bandyn. ”Snoddas” spelade som bekant bandy för Bollnäs. Adenby själv hade varit aktiv i Stockholmska Mälarhöjden. ”Snoddas” hade också gästat stan som sångartist ett antal gånger.
Torsten Adenby hade varit bandyspelare i Mälarhöjden. Här längst till höger i en bild från Rekordmagasinet 1944.
1955 hade samarbetet mellan ”Snoddas” och Adenby havererat. Det handlade om pengar och skatteskulder. Adenby var nu tillbaka i Askersund för att prata sig varm för djupfrysning. Han representant för en nystartad firma som sålde köksmaskiner. Under sina resor med ”Snoddas” hade Adenby gjort en marknadsundersökning för hushållsmaskiner. Och det fanns intresse. I en buss kunde han förevisa moderna och praktiska köksmaskiner som skulle förenkla och förbilliga matlagningen för alla storlekar av familjer.
Vid sitt besök i Askersund upplyste han om att det fanns planer på en djupfrysningsanläggning mellan Gällevare och Kiruna. Det fanns uträkning med den placeringen. De olika djuren kunde tas vid bästa tidpunkten, djupfrysas och sedan så småningom fraktas ned till mera bebyggda trakter för fortsatt transport. Adenby räknade med att firman skulle ha fyra fabriker inom fem år som skulle sysselsätta 4 000 personer. Adenby räknade kunna skapa en idealutrustning som alla husmödrar bara kunde drömma 1955. Jag har inte klart för mej hur slutresultatet av Adenbys satsning blev. Men nog lagar folk mat fler gånger än tre gånger om året nu för tiden.
Om alla följt Adenbys ide om matlagning bara tre gånger om året skulle alla matlagningsprogram, nya kokböcker och alla köksbyten som sker i dag ha varit helt onödiga. Matlagning tre gånger om året kräver inte så stora satsningar. Det skulle räckt med några stora frysboxar och en skaplig spis.
Adenby hade en tendens att överdriva och särskilt då fisketurerna med ”Snoddas”, och Harry ”Moffingen” Karlsson, på Alsen i Askersund. Enligt Adenby stod braxnarna så tätt efter stränderna att de fick slänga sina metspön och plocka fisken med händerna. När det gällde ”Snoddas” menade Adenby att han inte hade något sinne för klockor. Han kunde aldrig lära sig att komma i tid något uppträdande. Han fick hämta ”Snoddas” i bil och dra honom till platser där han skulle uppträda. Det var också problem med repertoaren. Den var begränsad och han vägrade sjunga visor som förslogs. Han sjöng med blicken fastklistrad i sitt eget sånghäfte. Adenby betonade trots allt bråk att ”Snoddas” och han hade haft det mycket trevligt på sina turnéer